Selesai Akhirnye

Akhirnye selesai jugak semuanye....thanks kepade semua saudara-mara n kawan2 yang datang kenduri aku aritu...kepada semua yg menolong kat dapur tu...


kepada Mai, Ejom dengan Ma yg dtg awal menemankan aku dalam bilik...Cuna pon same...wakil kawan2 aku kat chemor ade sorang je aku nampak muke..Fadhilah..sori la xsempat nak borak lame..wpon dah lame xjumpe ko...lagi sape ek..Sue dari Sg Siput, Echah dari KL, Fizah dari Taiping....Wani, Sahirah & Miza dari Kedah...thanks sgt2...sori la kalo ade yg dtg aku xsebut...hepi sgt dpt jumpe kawan2...ntah bile la plak nak jumpe kan...


kawan yg dekat yg aku expect dtg, semua tak dtg..tapi kawan2 yg jauh lak dtg...terharu sgt2...kepada semua yg bagi hadiah, sama ada bawak mase kawin ke, pos ke, time kasih sgt2...sebab memenuhkan rumah aku..hehe..


Alhamdulillah majlis semua berjalan lancar..wpon nikah pagi tu jugak...cume yg xbest sebab mak andam aku lambat..hampeh...ramai dah balik time sanding..aku pon xdpt nak jumpe semua sedara mara yg dtg..sape yg masuk bilik je aku jumpe...huhu...terkilan sbb tu je...


Gambar kawin aku belum upload kat facebook lg..ade yg adik ipar n kawan2 upload je..gmbr dari photgrapher aku belum siap lagi..dlm mase 3minggu lagi aku akan upload..tungguuuuu...



Hampeh Punye Mimpi

Malam tadi aku mimpi yg aku boleh katekan aku tak nak mimpi tu jadi kenyataan..haha..sangat mengarut..aku mimpi time hari kenduri kawin aku...aku boleh sibuk2 tolong kat dapur sampai lupe tengok jam..haha..


alih2 tengok jam dah pukul 11 lebih...patut nikah pukul 10 pagi...pastu dah la aku kat kuala kangsar lagi..rumah acu aku...baru nak pegi chemor..ape lagi, kelam kabut la semua...




fuhh!! sib bek la mimpi je...harap2 tak jadi betol2 la....just 4 hari lagi je aku akan jadi isteri org...harap semua berjalan lancar..aminnnn...

811 dan 24

i guess this two numbers was my lucky number for Nov & Dec..haha..nak tau kenape..bace la...


cerita pasal 811...


kalo yang ade simpan no aku tu tau la nape...3 no terakhir no telefon aku 811...ape yg lucky nye? sebenarnye mase birthday aku ritu aku balik kuale kangsor dgn tunang aku...pegi amik kereta yg kitorang beli..kete waja 2nd hand je..yg bestnye mase tengok kereta tu xperasan pon..then bile nak isi2 borang tu, kan kene tulis no fon...baru aku perasan no plat kereta tu, 1811...haha..kebetulan yg tak dirancang...dah decide nak beli baru persan..bukan beli sebab no tu..of coz la beli bile dah tengok condition kereta ok kan...just tak sangka no ending tu pon same dgn no fon aku...lucky ke?


Undangan Raja Sehari - 25 Disember 2011

Kepada semua pembaca-pembaca blog aku, jemput la datang ye kenduri aku 25 Disember nanti...ajak la satu family semua...kalo nak tengok peta dengan alamat rumah, ade kat facebook aku...hehehe..kalau tak dapat datang nak wat caner kan..yang penting doakan kitorang bahagia ;-)


macam tuuuuttt....

memandangkan sekarang ni musim hujan, aku pon terpakse la redha kan..boleh kate hari2 balik keje dalam hujan...naik motor,so korang imagine la..nak cite pasal semalam, mase aku balik keje...as usual la,dlm hujan...pastu sebelum sampai satu traffic light ni, ade la sebijik kete ni, mule2 die bagi signal kanan, tapi die tak masuk pon lorong kanan..(traffic light tu utk belok ke kanan je, yang straight xde traffic light)...


so, aku ingatkan kete ni nak pegi terus la, xjadi belok kanan..sekali bile dah nak dekat sampai traffic light, die boleh bagi signal masuk kanan, pastu die nak menyelit2 kat kete yg dah beratur pjg kat lorong kanan tu...nasib die baik sebab aku follow belakang die slow je (sebab tengah hujan kan)....aku pon ape lagi, aku hon panjang kat die..geram plak aku tengok...suke2 ati mak tiri laki die je...macam tuuuttt perangai.......dah la hari hujan...


kalo korang yang drive pegi keje tu mesti paham perasaan aku..xkire la kete ke moto, kalo kenderaan kat depan kite dah dekat baru tergedik2 nak bagi signal, mesti korang marah kan? tapi kite macam kene redha je...sebab memang tu attitude pemandu2 kat Malaysia ni..no wonder Malaysia ni terkenal sebab kemalangan jalanraya...cube korang fikir, kenape polis buat Ops Sikap? bukan Ops kemalangan ke, ops pocot ke...fikir2lah sendiri...renung2kan...

kisah di pejabat agama ipoh

cite ni sebenarnye berlaku mase aku pegi hantar borang nikah kat ipoh aritu dengan tunang aku...kitorang masuk je pejabat agama tu ade 2orang budak, dalam darjah2 atau 3 mcm tu la..berlari2 keluar masuk pejabat tu...


pastu bile masuk je, ade sorang akak ni, aku rase mak kepada budak2 tu kot, sebab mmg xnampak orang len kat ctu...die tengah bising2 kat kaunter tu..ade sorang ustaz dok layan die..tp aku tgk ustaz tu macam malas nak layan je..haha..sebab akak tu mcm mengamuk2..


pastu dtg sorang akak kat pjbt agama tu amik alih tmpt ustaz tu..aku dengar akak tu bagitau die nak amik surat rujuk...pastu die cakap dkt akak pmpuan yang kerani tu die dah bcerai 2x..and so on...


utk pengetahuan korang, kakak tu agak cantik la jugak muke die..tunang aku pon ckp akak tu cantik..tp tu la, bile emosi dah mengatasi segala2nye..huhu..cantik pon dh nmpk xcntik..


sib bek la takde org len kat pejabat agama tu, cume ade kitorg berdua, dgn org2 kat dlm pjabat dan sorang abang guard yg dok tsengih2 tgk gelagat akak tu..hehe..geli hati aku tengok..macam2 ek perangai org zaman sekarang ni...elok2 org xtau cite awak, awak sendiri yg bukak pekung di dada..hmmm...

debarannnn!!

semalam masuk bulan 12 dah..huhu..tetibe je rase lagi nebes nak kawin ni...tinggal tak sampai sebulan je lagi aku dah nak jadi isteri orang...macam tak best je kan nak letak name Puan Nursyuhada..hehe..


perasaan aku?


of coz la excited...sebab lepas ni takde la aku kebosanan tinggal sorang2 kat rumah sewa bile sume kuar dating dan buat aktiviti luar dorang..lepas ni aku dah ade kawan berborak tiap2 hari...hehe...and of coz kawan bergaduh..haha..memang hobi kitorang kot...dah nak kawin ni kurang sikit la gaduh..bz dengan persiapan semua...


ahli keluarga plak akan bertambah...aku akan ade lagi 5 orang adik (adik yang ade 2 orang pon dah pening kepale)....mak ayah pon dah tambah lagi 2orang..anak sedare tmbh lg sorang..kesimpulannye family akan bertambah besar, makin banyak la hati nak kene jage....


lepas ni nampaknye kene pakai baju "ladies" la kan..haha..dah jadi bini orang takkan nak pakai t-shirt selekeh2 cam dulu..hehe..tunang aku sibuk belikan baju ladies untuk aku, yang ade ropol2 la, riben2 la kan..dulu aku tak minat nak pakai baju camtu, sekarang bile die beli tu berkenan la plak..sebab tu aku kalo nak beli baju ke seluar ke, aku suke bawak die..die pandai pilih..hehe..macam, xcaye kan? sebab aku ni kalo beli baju berjam2, xreti nak pilih..kalo bagi die pilih tak sampai 5minit dah setel...tu petua gak tu utk korang2 yg payah nak pilih baju, suh je husband atau bf korang pilihkan...hehehe...dah tentu dorang gak yg nak tengok kite pakai kan?


aku dah merepek dah ni..ok la, nanti aku sambung lagi ye...banyak lagi nak cite, sampai tak terkate....huhuhu...





baru dapat 'tune'

nak tau 'tune' ape? hehe..'tune' bawak kete..haha..aku dah abes dah 10 jam belajar...dah ending 4jam baru dapat keyakinan utk pegi test jpj...nak kate 100% tu tak la..tapi 70% tu ade la..cume aku xpandai lagi gear2 ni...masuk simpang pakai gear 4..tu mmg nak kene marah dgn cikgu le tu...


sekarang baru aku paham, kenape sorang insan ni cakap, kalo dah tau tak susah pon bawak kete sbnrnye..yg susahnye orang kite ni, nak ikut peraturan jalan raya...hmm...nak buat cner, sume org nak tunjuk die terer bawak kete kan..malaysia ni sampai terkenal la sebab kemalangan jalan raya...huhu..






2 minggu lagi aku nak test jpj..doakan daku ye kawan2....

Akhirnya.......

Akhirnye...selesai gak semua hal pasal borang kawin..bak kate org pejabat agama tu, "balik umah tunggu nikah je"..haha..penat gile dok dlm kete je berulang alik perak - n9..huhu..sungguh memenatkan..


ni gambor kat taman kanak2 kuale kangsor..orang kuale tau le katne..hehe..sempat lg bergambo..release tension..nk jumpe tok kadi xdapat..kene tunggu die balik umah petang...




setelah setel segalanye, pasni hjg mgu boleh la aku rest dan concentrate nak abeskan lesen kereta aku...dah lame sgt bertangguh....doakan aku berjaya dapat lesen ye..huhuhu...tak tau nak kate pe dah...aku nk buat kje yg melambak kat opis ni...nnt aku smbung lg...daaaa...

aku lak yg teruja lebih2

memang teruja tak abes lg ni...semalam nengok bola Malaysia lawan Indonesia dengan akak rumah aku..tv lain pon tak berape nak clear,tv1 je harap ok..layan gak la..mule2 tukar2 channel gak..aku memahami la jugak sebab besenye kalau aku tengok bola, memang sorg2 je...


bile dah msuk 2nd half tu, agak menarik gak la kan..akak umah aku pon join skali...menjerit2 kitorang..daripada snyp je mule2...haha..tu baru kat umah, kalo kat kedai mau riuh gile...buat pertama kali sejak 3bln aku dok ctu, jln raye sunyi bangat..haha..bile time gol tu, dengar riuh dari umah sekeliling..haha..semangat2..br la meriah kan..


rasenye semua org setuju kalo aku cakap part paling best mase penalti...kite yg tengok pon rs mcm nak terkeluar jantung, ni kan pulak Khairul Fahmi..haha..




gol yang ending tu yg best...mmg dh rezki kite kan...dah terkena kaki pon bola still masuk gol...tu la org kate,kalo bukan rezeki kite, makanan dlm mulut pon boleh terkeluar..aku lak yg excited lebih2 kan...sangat teruja bile dah menang tu...fuhh!! lega bangat....apepon, tahniah buat Pasukan Harimau Muda kite...!!

Potong Kuku Ikut Sunnah


korang nak ikut ke tak nak tu terpulang la..aku share je..hehe..tapi selalu orang cakap potong kuku seeloknya hari Isnin, Khamis dan Jumaat....mak aku pon dari kecik ajar camtu..aku ikut je la...bile dah besar ni baru aku tau kenape...

Hari Sabtu
Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit.

Hari Ahad

Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan.

Hari Isnin

Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat.

Hari Selasa

Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit.

Hari Rabu

Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan.

Hari Khamis

Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari
penyakit.

Hari Jumaat

Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya
dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala.

Daripada Abu Hurairah:
Bahawasanya Rasulullah S.A.W memotong kuku dan menggunting misai pada Hari Jumaat sebelum Baginda keluar untuk bersembahyang"


Aku selalu potong kuku hari Jumaat...bile dah amalkan potong hari Jumaat, bile tiba Jumaat minggu depan plak automatik aku akan ingat nak potong kuku, sebab dah terase kuku tu panjang dan merimaskan...itu ape yang aku rase..tak tau la orang lain..hehe...

Cara Pakai Cincin

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali rhu. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw.. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari..


1] jari manis 
2] jari kelingking (anak jari) 


dan jangan memakai pada jari...

1] jari tengah 
2] jari telunjuk 


Nabi Muhammad s.a.w. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s. 






Perhatian : Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan. 

Potonglah Kuku Anda

* Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi, jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut.




* Jangan ada niat simpan kuku panjang, walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak. 


* Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cekodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.  


* Kerana tabiat berkuku panjang inilah yang membuatkan orang Melayu mundur dan tidak berjaya. Syarikat Melayu yang bankrap dan rugi teruk adalah kerana mempunyai pekerja dan pemilik yang berkuku panjang.


* Untuk yang bujang beringatlah, kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah. 


.... potonglah kuku anda....


* Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E. Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri.

Serangan Jantung dan Amalan Minum Air Panas

Amalan minum air panas dapat mengurangkan risiko penyakit jantung??




Secara logik, mungkin ada kebenarannya. Orang-orang China dan Jepun mengamalkan minum teh panas sewaktu makan dan bukannya air berAIS. Mungkin sudah tiba masanya kita meniru amalan minum air panas sewaktu menikmati hidangan.


Sememangnya sedap minum air berAIS selepas makan...

Walaubagaimanapun, AIS akan membekukan makanan berminyak yang baru kita makan. Ia akan memperlahankan penghadaman kita. Bila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran dan lama kelamaan ia akan menyebabkan lemak berkumpul dan kita semakin gemuk dan menuju ke arah mendapat pelbagai PENYAKIT.








Jalan terbaik...adalah untuk minum sup panas atau air PANAS/SUAM selepas makan.


Sekian..aku sekadar berkongsi....;-)

Pasangan Sesuai untuk Anak Tunggal

Atas permintaan anak tunggal kite, aku buat la satu post pendek ni utk anak2 bongsu ye..hehe..sm gak, nak percaye ke tak, terpulang la...






jika anak tunggal  bertemu anak bongsu, hubungan itu dikatakan, bakal bergelojak kerana kedua-duanya sama-sama memerlukan perhatian.


Bagaimanapun, tunggal bertemu sulung ada keserasian, tetapi anak sulung tidak boleh terlalu tegas. Kecenderungan anak tunggal yang manja bererti harus ada pengorbanan dan mesti fahami keadaan itu.


Sekian...;-) 

Rahsia Hubungan Pasangan Mengikut Urutan dalam Keluarga

Pernah tak korang dengar org tua cakap anak sulung tak elok kahwin dgn anak sulung jugak..org kate "panas"...betol ke tak? Terpulanglah kepada korang sama ada nak percaya ke tidak. Tapi kalau dah sayang tu semuanya boleh diatasi kan? Kene saling memahami dan bertolak ansur la kalo nak hidup bahagia...


Aku pon anak sulung, dan tunang aku skrg pon anak sulung...selalu je gaduh, tapi still lagi ok je sampai skrg..sedangkan lidah lagi tergigit kan? Mungkin sbb anak sulung ni mmg sifat die degil, sbb die anak sulung kan, kene jadi tegas utk adik2 hormat....aku rase la..tu pendapat aku sebagai anak sulung..org lain aku xtau la...


Ok la, korang bace la ape yg ade kat bawah ni, sebagai panduan je...nak percaye? terpulang...


Sulung + Sulung
Berpeluang besar untuk sering bertegang urat. Masing-masing sentiasa suka berkeras ataupun dalam menentukan siapa pemberi dan penerima perintah. Jika hubungan cinta terjalin, ia memerlukan jiwa besar dan kesabaran dalam menjalani hubungan seperti ini.


Sulung + Tengah
Sudut negatif dari hubungan ini adalah kemungkinan berubahnya sikap si anak tengah untuk menyenangkan si sulung. Anak tengah adalah pasangan yang serasi untuk siapa saja. Meskipun begitu, ia sering kali menganggap si sulung sebagai yang suka menggertak dan menakutkan.
Jika anak tengah berpasangan dengan anak sulung, maka sering kali ia harus merelakan keinginan dan impiannya demi pasangannya. Namun, jika si tengah cenderung bersikap seperti anak bongsu, mereka dapat menjadi pasangan yang cukup serasi.


Sulung + Bongsu
Kombinasi paling serasi. Si sulung dapat mengajarkan pasangannya, untuk bertindak lebih teratur dan dewasa, terutama saat menghadapi masalah serius. Sementara, si bongsu dapat seimbangkan sikap serius si sulung dengan mengajaknya bersantai atau sekadar duduk sambil berkhayal mengenai masa depan.



Tengah + Tengah
Pasangan ini dapat pergi ke manapun dan memutuskan apapun yang mereka sukai. Mereka dapat menjadi sangat serasi, apabila yang satu cenderung seperti anak sulung dan pasangannya seperti anak bongsu. Dengan begitu, mereka berdua dapat saling melengkapi.
Namun, anak tengah biasanya suka menyimpan rahsia. Hal ini tentu dapat menjadi halangan serius dalam berkomunikasi. Bagaimanapun, masalah akan mudah dan cepat selesai kerana mereka pandai berkompromi dan menjunjung tinggi perdamaian.

Tengah + Bongsu
Hubungan ini akan berjalan lancar, bila si anak tengah cenderung bersikap seperti anak sulung. Jika anak tengah menunjukkan ciri sejati, maka ia akan terbawa-bawa gaya si bongsu yang lebih santai dan suka mengikut kehendak diri sendiri. Ini berlaku, terutama apabila anak tengah ini adalah pihak perempuan.

Bongsu + Bongsu
Berhati-hatilah! Bersama pasangan yang seirama memang menyenangkan. Namun bila tidak melihat kenyataan, kamu akan sulit untuk mengawal situasi.

Ku Lepaskan Kau Pergi (Spring)

Hmm..rasenye lagu ni memang seswai utk situasi aku skrg...haha...tp situasi aku camni..>> 

setelah Ku Lepaskan Kau Pergi , adakah kau akan kembali???...


hehe..jiwang kan? sbnrnye malsa nak sedih2..kite hepi2 sudah..hidup mesti diteruskan...hayati the liriks!!

Kumpulan Spring

Desakan air bisa merubah
Dan segunung pasir akan menjadi lembah
Tiada yang mustahil keteguhan cinta
Tumbang kerna desakan
Seribu dugaan

Begitu terjadi diantara kita

Perjalanan yang menguji tak terlawan rasa
lalu kita tewas... diarus yang ganas
Sungguh berat untuk menghadapi semua ini

Tak terdaya lagi untuk mengharungi

melepaskan kau pergi itu yang terjadi

Mungkin suratan kita

hanya disini cuma
Perpisahan mungkin akan membawa hikmah
Kau terimalah segalanya dengan redha
pengalaman kita abadikan dalam jiwa...

- SPRING -

Cinta Harus Memiliki (Anuar Zain)

org sklalu kate cinta tak harus memiliki...kononye kalo syg tak semestinye akan kahwin..tapi kalo tak kahwin tu, boleh ke org tu dilupekan sbnrnye? kdg2 anak dh berderet pon still ingat kan? hmm...hayatilah lirik abg anuar yg ensem ni....;-)



Sejauh ku berlari
Meninggalkan dirimu
Masih bayangmu yang menawan

Sekuat ku mencoba
Melupakanmu kasih
Lalu Mengapa ku tak sanggup

Adakah waktu tak berpihak
Atau memang sudah jalannya
Untuk kita terpisah
Selamanya

Chorus:
Ku tak percaya kita
Cinta tak harus memiliki
Lalu mengapa?
Hati terasa sakit


Sekeras ku berfikir
Mencari alasannya
Semakin jauh ku terluka

Adakah waktu tak berpihak
Atau memang sudah jalannya
Untuk kita terpisah
Oh…

Chorus:
Ku tak percaya kita
Terpisah karena berbeda
Ku cuma berdiri kaku hampa
Kau didakap mesra si dia
Semuanya pudar tak bermaya

Kau tinggalkanku memujamu
Ibarat suria hilang cahaya

Chorus:
(Dan kau kembali cuba merawat hati)
(Ku bingung dikau kah atau aku yang kecewa)
Meraih simpati
Apa yang mengaburi tafsiranmu
Cintaku atau batas kebebasanmu itu
Takkan ku ulangi

(Dan kau kembali cuba merawat hati)
(Ku bingung dikau kah atau aku yang kecewa)
Meraih simpati
Apa yang mengaburi tafsiranmu
(Cintaku) atau batas kebebasanmu itu
Takkan ku ulangi

Hachiko




Aku tak tau la cite ni baru ke dah lame..tapi aku br tengok…hehe..cite yg sgt menyentuh perasaan…sekali tengok rase nak tengok lagi…cite pasal anjing yg setia pd tuannye…cite ni berdasarkan kisah benar…ni aku bagi sket sinopsis die….






Hachiko
"Hachiko di bawak ke Tokyo pada 1924 oleh tuannya, Hidesamuro Ueno, seorang professor sebuah kolej,. Setiap hari, bila Ueno pergi kerja, Hachiko akan duduk kat tepi pintu untuk tengok tuan die pergi kerja. Bila professor tu balik kerja pukul 4 ptg, Hachiko akan pegi ke Shibuya Station (stesyen keretapi) utk jumpe tuan die. Hachiko akan buat bende tu tiap2 hari.

Setahun kemudian,  Ueno meninggal sbb stroke, di universiti tempat die mengajar. Jadi, Hachiko tak sedar yang tuan die dah takde. Hachiko ni akan pegi ke stesyen tu setiap hari seperti biasa utk tunggu tuan die balik. Hachiko dah jadi sebahagian drpd stesyen tu, semua org kenal die, ade yg bagi makanan dan tempat tidur utk die. Setiap pukul 4 ptg die akan cari tuan die dalam org ramai2 tu, tp tetap tak jumpe.

Hachiko mati pada tahun 1935, selepas 10 tahun menunggu kepulangan tuan die. Setahun sblm die mati, Shibuya Station bina patung anjing tu kat situ. Patung tu pernah musnah dalam perang dunia kedua, tp dibina semula dan kekal smpai hari ni."


patung Hachiko di Shibuya Station



Korang mesti tengok cite ni…cite die slow je…tapi sgt menyentuh hati..bile tengok anjing yg setia tu….terharu bile tengok binatang pon pndai syg tuan..kite ni sesame manusia pun kadang2 macam takde perasaan, lebih teruk drpd binatang…ade suami sanggup pukul isteri, ade remaja yg sanggup buang bayi yg br lahir…mane pegi perasaan belas kasihan kite sebagai manusia…renung2kan lah….~~~

p/s : rasenye cite berdasarkan kisah benar lg best ditonton drpd cite adaptasi novel kot..hehe..


Karipap-karipap Cinta


Dah tengok dah cite ni? Lagi satu cite novel yg difilemkan...bunyi tajuk macam menarik je kan? Tapi aku rase bile dah jadi filem macam tak syok je...mngkin sebab pelakon die kot..huhu..especially heroin die...pelakon baru Melia Amelia...rase mcm xbest je die berlakon...Gambit plak ok je la kot..60% je best...paling best Eman Manan...ye la ,pelakon senior kan...tapi aku mmg xsuke si Amelia tu berlakon...

kalo drpd 5 bintang, aku bagi 3 bintang je kot utk filem ni...tak boleh lawan filem Lagenda Budak Setan....huhu...aku tak bace novel Karipap-karipap Cinta tu, tp kalo tengok filem die macam malas je nak bace...kalo bace pon mesti jauh lg best drpd filem die kan..huhu..tu pendapat aku la....korang tengok la cite ni dulu, dan nilaikan sendiri....;-)

Stanza Cinta

nak cite panjang2 pun tak gune kan..rasenye ramai  yang tengok episod akhir cite ni...kalau tak tengok pon mungkin ramai yang boleh teka ape ending nye kan? haha..of coz la Irfan kene mati..kalau tak kesian la Ustaz Taufik...Amni taks empat nak kawin dengan Irfan, die dah meninggal...dah memang jodoh die dengan Ustaz Taufik kan...anyway, tak nak la bebel panjang kan...aku tertarik dengan ayat terakhir cite ni....makna yang sangat mendalam...>>>





"sehebat mana pun kamu merancang kehidupan, tapi sebenarnya hidup kamu telah dirancang olehNya...''

Aishiteru (Zhivilia Band)

Mesti ramai yg penah dengar lagu ni kan? Muzik die sgt menangkap..atau bak kate omputih "cathcy"..betol ke ejaan aku ni? iyekan je la ek...kalo korang nak tau, aku dah hafal 90% lirik lagu ni...i like...haha..ni nak share lirik die yg menyentuh hati....lagu ni untuk orang yang berjauhan dengan kekasih hati....hmm...



Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
saat ku harus bersabar dan trus bersabar
menantikan kehadiran dirimu
entah sampai kapan aku harus menunggu
sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
kadang kuberpikir cari penggantimu
saat kau jauh disana
ooo…

Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
entah penantianku takkan sia-sia
dan berikan satu jawaban pasti
entah sampai kapan aku harus bertahan
saat kau jauh disana rasa cemburu
merasuk kedalam pikiranku melayang
tak tentu arah tentang dirimu
apakah sama yang kau rasakan

reff:walau raga kita terpisah jauh
namun hati kita selalu dekat
bila kau rindu pejamkan matamu
dan rasakan a a a aku
kekuatan cinta 
kita takkan pernah rapuh
terhapus ruang dan waktu
percayakan kesetiaan ini
pada ketulusan a a ai aishiteru

Bridge:hapus sendiri pikiran melayang terbang
perasaan resah gelisah
jalani kenyataan hidup tanpa gairah
o…uo..
lupakan segala misi dan ambisimu
akhiri semuanya cukup sampai disini
dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
kumohon kau kembali

Tanda-tanda Akhir Zaman


Rasanya banyak tanda2 akhir zaman atau kiamat yg kite tau, tapi aku nak share yg dah jelas, terang lagi nyata skrg ni...share byk2 pon kalo tak amik iktibar pon tak gune kan..ni antara tanda2 kecil kiamat...renung2kan lah..sampai termenung pon takpe...

ZINA BERMAHARAJALELA
"Dan tinggallah manusia-manusia yang buruk, yang seenaknya melakukan persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang." - Sahih Muslim

>> skrg ni banyak sgt kes buang bayi kan??


  



BERMAHARAJA ALAT MUZIK
Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan dan perubahan muka."Ada yang bertanya kepada Rasulullah; "Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?" Baginda menjawab; "Apabila telah bermaharajalela bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi-penyanyi wanita" - Ibnu Majah


BANYAK WANITA YANG BERPAKAIAN TETAPI HAKIKATNYA TELANJANG
Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a.
"Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah akan muncul pakaian-pakaian wanita dan apabila mereka memakainya keadaannya seperti telanjang."


>> baju2 zaman skrg ni kebanyaknnye fesyen kain jarang2 je kan?

 


HUBUNGAN DENGAN TETANGGA TIDAK BAIK
Tidak akan datang kiamat sehingga banyak perbuatan dan perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim dan sikap yang buruk dalam tetangga." - Riwayat Ahmad dan Hakim

>> rase2nye berapa ramai jiran korang yg korang kenal??


Aku takde niat nak mengaibkan sesiapa..sekadar berkongsi ilmu..aku pon manusia biasa,selalu buat silap..sekurang2nye kite belajar dari kesilapan kan?lagi bagus drpd hanyut dgn kesilapan tu....fikir2kanlah wahai kawan2..........



Macam ni ke Pusat Kebajikan Zaman Millenium?

Maybe ramai yg ade beli Harian Metro hari ni...sangat sedih cite muke depannye kan? Macam xpecaye je ade lagi Pusat Kebajikan camtu...bayangkan kalau kite yang berade kat tempat org2 tua tu...mesti sedih kan? Manusia zaman skrg ni dah makin kurang sifat belas kasihan...hmmm...bacelah cite ni yg aku amik dari hmetro...>>


"KUALA LUMPUR: Dua remaja lelaki berusia 16 tahun dirantai, seorang warga emas berusia 68 tahun dibiarkan tidur dan tinggal bersama kira-kira 40 anjing, manakala sepasang suami isteri yang uzur dibiarkan berbaring atas katil dipenuhi najis.

Lebih menyedihkan apabila bilik tidur tiga lagi warga emas sudah usang dengan atap dan dinding bocor menyebabkan mereka basah dan kesejukan ketika hujan manakala lapan kanak-kanak berusia 10 hingga 14 tahun berhimpit dalam bilik tidur seluas kira-kira enam meter persegi.

Begitu kehidupan daif ditanggung empat warga emas berusia 50 hingga 70 tahun serta lapan kanak-kanak termasuk dua remaja yang berlindung di sebuah pusat kebajikan tidak berdaftar sejak tiga tahun lalu.

Difahamkan, pusat kebajikan itu turut menyediakan khidmat asuhan kanak-kanak dan 36 orang dilaporkan dihantar waris ke pusat terbabit.

Penderitaan warga emas dan kanak-kanak itu berakhir apabila seorang waris iaitu ibu seorang remaja yang dirantai melaporkan kejadian itu kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JKMWPKL), baru-baru ini"



Sumber : HMetro

Tak Abes2 Kontroversi Norman dgn Memey ni...hmmm~~


malas nak cite pjg la, sbb abg Ben dah tulis kat blog die..aku bukak blog pagi2 dah terbaca cite ni..cite pasal pakaian yang bakal dipakai Memey dgn Norman masa dorang kawin nanti nak dipamerkan di Muzium Negara...huahuah..macam xpecaye je...gempak sgt ke? cuba la bace kat link kat bwh ni.....>>>

Drama : Kasih Alia

Mesti ramai yg tengok cite ni kan? cite ni agak lain drpd yg lain la jgk...jarang ade cite pasal budak2 yg kene jual ni kan...dalam cite ni didedahkan sikit pasal isu tu...jalan cerita yg agak menarik...buat org nak tengok ape sambungannye dan of coz ape kesudahannye...hmmm...xsabar aku...

part plg menyentuh hati mase Anis tinggalkan anak2 tiri die tu...memang zalim la kan...tapi akhirnye die insaf...tapi memang patut la pon Qabil tu xsuke mak tiri die...jahat bebenor..

Satu lagi yg menarik tentang cite ni, lagu tema die TERIAKAN KALBU....memang best! Mengasyikkan....Tunang aku yg muke ganas tu pon buat lagu ni jadi caller ringtone..hehe...macam xpecaye je kan...ni lirik die....tapi bukan yg full la...

Tiada lagi kan ku terdaya

Tak mungkin nadi berdenyut cinta
Kau pergi tanpa aku merela
Dan hadir saat duka
Menanti bayang muncul tiada

Setelah kau janjikan ku bahagia
Kau hilang tanpa aku menduga
Jiwa terhenti nokhtah
Teriakan kalbu merindukan jiwa
Mengapa akhir aku terpendamnya cinta
Dan kau tinggalkan hanya tinta
Mencoret nada hampa..

tak sabar nak tunggu ending die....~~


Halau Cicak

Aku nak share SATU je petua halau cicak...hehe..kuantiti tak penting kan, yg penting kualiti...;-)


rumah sewa aku yg baru ni banyak cicak, so aku pon mencari2 la petua untuk halau cicak dekat internet...aku mmg GELI tengok cicak tu...bukan takut, tapi geli..hehe...geli geleman nengok cicak tu...



tengok cicak ni, geli kan? huhu...

aku baru tau rupe2nye cicak ni makan SEMUT...haha..kalau banyak semut, maka cicak pon banyak la....mane ade makanan die, situ la die ade kan...


betol jugak kan...mmg rumah aku banyak semut pon, sbb tu banyak cicak...aku dah bersihkan dah rumah dan lubang2 semut tu semua..memang cicak dah kurang dah skrg...still ade la sekor due tu..tp dah xbanyak amcam dulu...haha...seronoknye...

Mood Raye~~~

dah lame gile xtulis blog..mls btol nak menulis blog skrg...keje melambak2 kat ofis ni..boring dh nengok...disebabkan raye dh nak dekat ni mule la malas nak buat keje..haha..mood raye sudah datang meyh...

kpda semua kawan2ku, Selamat Hari Raya, maaf zahir dan batin ye...kalau ade kata2 aku yg menyinggung perasaan ke ape....aku balik kg 28hb,hari ahad ni..esok kje lg...balik kg ade tiket dr seremban ke ipoh, tp nak blik sini takde ipoh-seremban, dah abes...terpaksa la aku turun KL..cam bese la kalo time raye, kene turun Jalan Duta...dah lame dah tak turun KL...ni kene melalui mcm zaman study dlu la ni..haha..menggagau mencari bas nak smpai upm...ni nk blik Nilai lak...

InsyaAllah kalau ade jodoh, raye ni raye terakhir sebagai "Miss"...haha..thn dpn dh jd "Mrs"....so, thn ni nak raye sebagai bujang puas2....cuti pon smpai ahad depan...9hari..tak cukup lg xtau la..haha...

Selamat balik kampung wahai kawan2ku...Hati-hati di Jalanraya.....

Adam dan Hawa

Nabi Adam as selepas diciptakan dan tinggal di syurga, dia merasakan seolah-olah ada sesuatu kekurangan. Oleh itu Allah swt telah menciptakan buatnya Hawa' daripada tulang rusuknya sendiri sewaktu dia sedang tidur.






Apabila dia terjaga dari tidurnya, dia mendapati ada seseorang berdekatan dengannya. Kemudian Nabi Adam as bertanya: Siapa kamu?. Jawabnya: Aku seorang perempuan. Siapa nama kamu? Hawa'. Untuk apa kau diciptakan? Supaya engkau merasa aman dan tenang.


Jelas daripada perbualan Adam as ini bahawa setiap "adam" di dunia ini sehinggalah hari kiamat tidak akan ada ketenangan dan keamanan bagi mereka melainkan berada di sisi "hawa".

Jom Tengok SEKALI LAGI...



tak sabar nak tengok cite Sekali Lagi...mesti best kan...gandingan yg sgt "cute" dan mantap...Lisa Surihani, Shaheizy Sam dengan Mia Sara...sooo sweet....cuba tengok  trailer kat bawah ni:-



Sinopsis die lak:-

Arman (Shaheizy Sam) merupakan seorang pesakit yang percaya dirinya menghidapi penyakit autisme. Dia dijaga oleh ibu (Kartina Aziz) dan ayah saudaranya (Alex Yanz) selepas pembedahan. Dia dijodohkan dengan (Shasha Zurazie) atas pilihan ibunya. Satu hari, Arman diperas ugut dan kehadiran Amy (Mia Sara Nasuha) menyelamatkan Arman. Sejak hari itu, mereka berkawan baik sehinggalah hal persahabatan mereka diketahui ibu Amy, Shiela (Lisa Surihani). Shiela berang dan melarang Amy berjumpa Arman. Mengapakah Shiela berbuat begitu?

nak tau ending die kene la pegi tengok....harap2 minggu ni dapat la pegi tengok...nanti dah tengok aku sambung lagi story ek..hehe..



Makna Bacaan dalam Solat

Doa Iftitah
-Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya.
-Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang.
-Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi, dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang musyrik.
-Sesungguhnya solatku,
-Ibadatku,
-hidupku,
-matiku
-adalah untuk Allah Tuhan sekelian alam.
-Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak menyekutukan bagiNya dan aku dari golongan orang Islam.

 


Al-Fatihah

Dengan nama Allah yang maha Pemurah lagi maha Mengasihani.
Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam.
Yang maha pemurah lagi maha mengasihani.
Yang menguasai hari pembalasan.
Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkau kami mohon pertolongan.
Tunjukilah kami jalan yang lurus.
Iaitu jalan orang-orang yang Engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan jalan mereka yang Engkau murkai dan bukan jalan mereka yang sesat.


 Bacaan ketika rukuk
Maha Suci TuhanKu Yang Maha Mulia dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika bangun dari rukuk
Allah mendengar pujian orang yang memujinya.

Bacaan ketika Iktidal
Wahai Tuhan kami, bagi Engkaulah segala pujian.

Bacaan ketika Sujud
Maha suci TuhanKu yang Maha Tinggi dan dengan segala puji-pujiannya.


Bacaan ketika duduk di antara dua sujud
Ya Allah, ampunilah daku,
Rahmatilah daku,
kayakan daku,
angkatlah darjatku,
rezekikan daku,
berilah aku hidayah,
sihatkanlah daku dan
maafkanlah akan daku.

Bacaan ketika Tahiyat Awal
Segala penghormatan dan segala keberkatan solat yang baik adalah untuk Tuhan.
Segala kesejahteraan atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya.
Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh.
Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah.
Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad.

Bacaan ketika Tahiyat Akhir
Segala penghormatan dan segala keberkatan solat yang baik adalah untuk Tuhan.
Segala kesejahteraan atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya.
Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh.
Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah.
Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya.
Sebagaimana Engkau selawatkan ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim.
Berkatilah ke atas Muhammad dan atas keluarganya sebagaimana Engkau berkati ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim di dalam alam ini.
Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung.
Maha Suci TuhanKu Yang Maha Mulia dan dengan segala puji-pujiannya.