Waktu Standard Malaysia

Korang tau tak macam mane nak setting waktu standard Malaysia? Biasanya korang jumpe ni bile nak setting time dekat handaphone ataupun dekat komputer, especially yang berkaitan dengan internet, sebab masa dia ikut masa antarabangsa.


Alhamdulillah..dah 300 LIKE..


harini rasenye dh 5 bulan lebih aku bukak page ni..mula2 buat tak layan sgt pon..blur2 je..tak reti pon nak guna page ni..

setelah mencari2, belajar drpd kwn2, drpd seminar, drpd internet, dan macam2 lagi, alhamdulillah dah pandai sket..hehe..rasenye banyak lagi yg aku xtau..tapi pembelajaran tu kan sepanjang hayat..aku akan terus mencari lagi ilmu2 yang bermanfaat...

Harini dah genap 300 LIKE..alhamdulillah..

bukan senang nak dapat LIKE ni..huhu..susah sebenarnye nak bagi org yakin dgn bisnes kite..

kepada semua yang dah LIKE, terima kasih ye...jangan serik beli dgn saya..;-)

servis akan diperbaiki dari masa ke semasa..



Sungai Tercantik di Dunia

Cano Crystals yang terletak di hutan simpan De La Macarena, Colombia merupakan sungai tercantik di dunia.

Untuk satu tempoh antara musim hujan dan musim kemarau, sungai ini akan dipenuhi pelbagai alga yang merubah sungai ini kepada 5 warna.


10 Perkara Seksi yang Disukai Suami

1. Waktu isteri mengejutkan mereka pada waktu pagi.

2. Isteri yang baru sahaja selesai mandi.

3. Suara isteri mereka apabila terjaga dari tidur pada waktu malam (ada suami yang sengaja mengejutkan isteri mereka pada waktu malam semata-mata ingin mendengar suara seksi isteri mereka)

Senarai Produk Israel - Jom Boikot!


Jom Shopping Handbag!!

- tengah cari handbag nak pegi dinner? -


- handbag korang dah buruk? -



A.R. Tompel dalam kenangan


AR Tompel

Nama Sebenar : Aman Ramli Bin Jaafar
Tarikh Lahir : 24 Oktober 1918
Meninggal dunia : 30 Januari 1973 (kemalangan jalanraya)

Isteri Pertama (bercerai) : P. Suriati
Anak :
1) Armaya Aman Ramli (AR Badol)
2) Amran Aman Ramli (Amran Tompel)

Pendekar Bujang Lapok

Salah satu cerita P.Ramlee yang aku minat...tengok beribu kali pun tak bosan...

Layan je...


TAIKUN


- KITA SAILANG ITU PAILANG -

Mari Menderma



Jom kita sama-sama menderma untuk projek pembinaan masjid Putra Heights Subang Jaya. Maklumat lanjut boleh didapati di laman web ni >> KLIK SINI

Kawan-kawan boleh menderma ke akaun di bawah ni :-

Nama : Tabung Pembinaan Masjid Putra Heights

Bank Islam - 1215010006931

Maybank Islamic - 562366633818


- Selamat Menderma -




Tuan Rumah yg Sengal..!!



kisah aku ni mesti pernah terjadi kat sesetengah daripada korang yg takde rumah sendiri, terpaksa menyewa rumah org lain utk tempat berlindung...begini kisahnye...

aku dah menyewa rumah ni hampir setahun, sebulan sblm aku kawin, husband aku dh byr sewa rumh, wpon tak duduk situ lagi, just taruk barang2 je dlu..lps kawin baru kitorang pindah sepenuhnye...rasenye dalam 10 bulan la jgk dok ctu...then bulan lepas kitorang ade mslh kewangan yg mmg xdapat dielakkan..biasenye mmg dapat gaji aku trus byrkan je dulu duit rumah tu, xsampai 30hb pon selalunye...bulan lepas mmg aku tak bayar la, dah memang takde duitnye...tuan rumah ni plak 2 3 kali asyik kol je mtk sewa rumah..dlm kecoh2 tu, kitorang dpt gak cari duit utk byr sewa die..tapi time tu dah nak dekat 10hb la..mmg dh lewat la..tu mmg adat la, kite tumpang rumah die..

ape yg buat aku geram tu, die msj kat husband aku ckp nak naikkan sewa rumah jadi rm550..lps tu die kate nak wat agreement baru (baru la sgt!! sblm  ni pn mmg xde agreement)...so, kena tambah lagi rm300 utk agreement baru..macam saje je kan?dh tentu kitorg ni xberduit nk byr sewa rumah, ni plak nk byr lg rm300...huh! sakit je ati aku dengar..kalau nak halau ckp je trus terang kan senang..selame ni dh jenuh ktrg duduk xde plak nak naikkan sewa, ni tetibe je...sengal tak?

dalam dah bengang2 tu, akhirnye dapat rumah lain yg harga die rm550 jgk, tapi lebih berbaloi...susah payah la jgk berpindah dgn keadaan kewangan mcm tu..aku punye sakit hati, rase mcm teraniaya je..doa org2 teraniaya ni makbul kan...harap2 doa aku dimakbulkanlah..Aminn...malas nak gaduh, biar Allah je yg balas..

kalo nk cite byk lagi aku xpuas hati dgn dorang, pasal deposit, pasal bil api air...tp biarkanlah..cuma yg buat aku tergelak tu, tuan rumah ni mcm ala2 takut bini ke ape xtau la...die siap dtg umah mtk sewa dkt husband aku (nasib bek time tu aku kje, kalo tak mau bgaduh)..pastu bwk bini die..aku mmg xpneah tgk bini die, tp ms pulangkan kunci aku berkesempatan jumpe die (mmg nak sgt jumpe bile dgr cite husband aku pasal bini die yg kerek sgt tu)..so, aku tunjuk la kat die, aku byr bil letrik lebih drpd bil sbb nk cover yg bln kitorang keluar tu la...aku tunjuk kertas yg aku print dari cimbclicks...(kalau korang nk tau, muke bini die mmg menyampah tgk, lgsg xsenyum!!)..

nak tau ape yg buat aku tergelak??die tanye aku, ni yg pakai cimb tu ek?macam blur2 je aku tgk...muke dh sombong dah, tapi xde la pandai sgt...mesti xpenah pkai cimbclicks...bukan aku nak menunjuk yg aku pandai, tp muke tu mcm berlagak nak mampos mcm die sorang je ade rumah, lgsg xsenyum, berbeza btol dgn husband die..pastu boleh pegi check dekat TNB plak..xpercaye la konon...duit deposit pon amik lagi rm50, konon  nak tgu bil bln ni plak..poyo..aku dh siap byr lebih..kalo xckup pon takat dlm rm10 je..mtk la, aku byr la...

kadang2 geram dgn perangai Me**yu yg kaya sikit ni..kaya sikit ye, bukan kaya gile (kaye gile lain plak perangainye)...

lagi satu, aku nasihatkan kepada korang yg nak sewa rumah tu, make sure ade agreement, baca btol2..lepas tu, yg korang bayar sewa tiap2 bulan tu print dan simpan..kita tak tau hati budi manusia..rambut sama hitam,. hati lain2...

sekian...

Mungkin Kerna Kita Terleka....


Sekali pena terlepas dari genggaman, ucapan "oops" mendahului dari "YA ALLAH"



Bila perut kenyang, "ha..kenyangnye" mengatasi "ALHAMDULILLAH"



Bila terpegun dengan keindahan alam, "SUBHANALLAH" tertutup dek kata "cantiknya"


Bila dikunjungi berita malang, "kesiannye" terucap kerna kita terlupa pada "INNALILLAH HIWAINAILAIHI RAJI'UN"




Tapi ingatlah bila Izrail mendekati kita, biarlah ucapan "LAILAHAILLALLAH" menjadi juara mengatasai segala-galanya




Just Friends VS Best Friends


LIKE jangan tak LIKE ;-)

kawan-kawanku...lame rasenye tak membebel kat blog ni..hehe..sangat sibuk menghadapi hari-hari yang penuh dengan dugaan dan cabaran..2 bulan kebelakangan ni hidup sangta huru-hara..sampai sekarang pun..tak habis2 dengan masalah..huhu..sabar je la..nak tak nak kena la jugak menempuhinye kan..alamakss, terlebih bebel sudah..hehe..sebenarnye nak share aku punye Page yg dah lame buat, tapi aku dah delete aritu sebab tak reti pakai..lembab sket bab page2 ni..tapi baru-baru ni aku mengaktifkan balik Page ni, disebabkan impian nak bebas dari masalah kewangan ni..lama sungguh rasenye dah menanggung..dah sampai masa untuk move to the next step...kena nekad jugak..thanks to my best friend yg ajak aku join satu seminar yg betol2 membuka mata aku..thanks to Echah atas jasa baik dia..kalau aku berjaya die la org pertama yg aku nak blanje makan..hehe..bukan senang nak cari kawan yg betol2 kawan sejati zaman sekarang ni...

hmm..anyway kat bawah ni link ke Page aku...LIKE la kalau korang suke...aku dah decide nak jual beg je..nak fokus satu je, tak nak jual banyak2 dah...so, sesiapa yang nak beli ape2 yang berkaitan dgn beg silelah ke Page aku ye...still dalam proses menambah lebih banyak pilihan..wish me luck ;-)

LIKE la Page saya ye  >> Miracle House


Paku di Dinding Hatimu




Ada seorang pemuda yang sangat pemarah. Dia tidak dapat  mengawal kemarahannya walaupun ianya hanya satu masalah kecil sahaja.

Pada suatu hari, bapanya telah menghadiahkannya dengan seguni paku.
"Untuk apakah paku-paku ini ayah?" tanya pemuda tersebut.
"Setiap kali kamu marah, kamu pakulah tembok batu di hadapan rumah kita
 
ini, bagi melepaskan kemarahan mu" jawab ayahnya. Pada hari yang
Pertama sahaja, pemuda itu telah memaku sebanyak 37 batang paku pada tembok batu tersebut Selepas beberapa minggu, setelah dia dapat mengurangkan kemarahannya,
  jumlah paku yang digunakan juga berkurangan.

Dia mendapati, adalah lebih mudah mengawal kemarahannya dari memukul
 paku 
menembusi tembok batu tersebut. Akhirnya tibalah pada suatu hari,
dimana pemuda tersebut tidak marah, walau sekali pun.
Dia pun memberitahu ayahnya mengenai perkara tersebut dengan gembira.
 
Bapanya mengucapkan tahniah dan menyuruh dia mencabut kembali paku itu
satu persatu, pada setiap hari yang ia lalui tanpa kemarahan.
Hari berganti hari, dan akhirnya dia berjaya mencabut kesemua paku-paku
tersebut. Pemuda tersebut lantas memberitahu perkara tersebut
 kepada bapanya dengan bangganya.

Bapanya lantas memimpin tangannya ke tembok tersebut dan berkata "Kau telah melakukannya dengan baik, anakku, tetapi lihatlah kesan lubang-lubang di tembok batu tersebut, tembok itu tidak akan kelihatan sama lagi
  seperti sebelumnya. 
Bila kau menyatakan sesuatu atau melakukan sesuatu ketika
marah, ianya akan meninggalkan kesan parut dan luka, sama seperti ini.
 
Kau
 boleh menikam seseorang dengan pisau dan membunuhnya . Tetapi ingatlah, tak kisah berapa kali kau memohon maaf dan menyesal atas perbuatam mu,  namun lukanya masih tetap ada. Luka di hati adalah lebih pedih dari luka fizikal.

Sahabat adalah permata yang sukar dicari.
Mereka membuatkan kamu ketawa dan menggalakan mu
ke arah kejayaan.
Sahabat juga adalah seorang pendengar, berkongsi suka dan duka dan
 
sentiasa membuka hatinya kepada kita.




"Maafkan saya sekiranya saya pernah meninggalkan kesan berlubang di dinding hati anda." ;-)

100 Tahun Peristiwa Titanic

Peristiwa tenggelamnya kapal Titanic berlaku pada tahun 1912. So, dah seabad peristiwa tu berlaku. Siapa sangka kan, kapal yang canggih dan mewah ni boleh tenggelam. Agaknya orang2 yang bina kapal ni tersangat yakin bahawa kapal ni takkan tenggelam. Tapi dengan kuasa Tuhan, kapal ni tenggelam jugak.

Cuba korang baca link kat bawah ni, lepas tu korang fikir, ianya suratan atau kebetulan??

~ klik sini ~


Ni plak gambar2 Titanic dalam pembinaan..

~ klik sini ~







Kalau korang berminat nak tau lagi pasal kapal ni, boleh baca kat blog ni :-

Titanic Ship ~


Kesimpulannya, walau macam mana besar dan teguh sesuatu ciptaan manusia, takkan dapat melawan kuasa Allah S.W.T. dan ciptaanNya...Pengajaran kisah Titanic ni, jangan terlampau yakin dengan apa yang kita buat. Memang la kite ni kena yakin, tapi jgn yakin 100%, sebab manusia ni memang tak sempurna, So, berispa sedialah dengan pelbagai kemungkinan dalam setiap apa yang kita lakukan. Prevention is better than cure..;-)

binatang ape PRE-LOVED tu?



aku selalu nengok gambar2 org meniaga online ni dan aku selalu terjumpe perkataan PRELOVED tu..aku tak tau la ade yang tau ke tak..tapi aku xpenah tau pon maksud perkataan tu..tetibe jumpe banyak lak..huhu..

setelah disiasat, rupenye maksud die barang2 yang dorang dah tak nak pakai atau tak boleh pakai, dorang jual balik..kire macam bundle la..tapi macam2 ade..kasut la, handbag la, purse la..kaya betol dorang ye banyak barang2 nak dijual..aku ni kalo boleh nak beli brg yg tahan lame je..xpyh nak beli2 lagi dah...hehe..

so, kesimpulannye PRE-LOVED tu dalam bahasa poyo nye, macam barang yg pernah di sayangi, tapi dah tak boleh pakai, terpaksa la let go dekat orang lain kan...hmm..macam-macam istilah yek...

Budi Bahasa..Ade Meh??

arini pagi2 dah ade orang buat aku hilang mood..eeeiiiiii geramnye...bongok btol...nak cakap pasal budi bahasa orang Malaysia ni...1 Malaysia katenye kan..ni pendapat dan pengalaman aku, takde kene mengena dgn sesape pon...saje nak share..

Kita selalu dengar orang kate Melayu ni kaya dengan budi bahasa berbanding bangsa lain...korang rase zaman skrg ni budi bahasa tu penting lagi ke??ni ape yg berlaku kat aku pagi tadi...

macam biase la, masuk dlm "penjara" kargo ni ade "security guard" ataupon dalam bahasa "sopan", polis bantuan..aku dah gantung kat leher lagi aku punye pas nak masuk...aku pon lalu la mcm biase jalan kaki..ade 3org yg terpacak kat situ..salah sorg ni bg la salam kat aku..so, aku pon jawab tanpa pandang die, aku dah jawab elok dah kot, Waalaikumussalam..pastu aku jln je la terus..aku dh lepas pintu boleh plak die ckp, "akak nak saya cakap kasar2 ke?"..aku pon terpinga2 la, ape la masalah mamat bongok ni...pastu die cakap, "saya nak tengok pas akak je, tunjuk la pas akak"..aku dgn hati yang membara pon tunjuk la dari jauh (dah lepas pintu)..pastu die ckp "ok"...sakit btol hati, time aku lalu die tak nak plak sibuk nak tengok pas...mcm tuuuttt perangai..sabo je la..menyakitkan hati sungguh!!!!!


aku cite ni bukan nak burukkan bangsa aku sendiri, tapi tu la kenyataannye...byk lagi la cth kalo nak cite, especially kat jalan raya...sampai malaysia ni famous sbb kemalangan jln raya...mostly berpunca dari sikap pemandu sendiri..lagi satu, mmg xreti nak bertolak ansur langsung, kalo jenis yg poyo tu, lgsg xnak bagi org masuk queue dpn die, especially kalo tgh jammed..sabo je la ek..huhu..

aku ckp pasal melayu ni bukan maksud aku bukan semua, tapi segelintir je yg poyo sesangat...bangsa india dgn cina pon ade gak yg kurang budi bahasa..cuma aku jarang jumpe cine yg kuang ajar, kalo india tu ramai..india ni jenis hati kering je..kalo orang marah pon die buat dek je...aku penah jumpe sorang minah ni time aku keje dulu, die suke dok dalam toilet berjam2, sampai satu hari aku bengang aku terkeluar la jugak ckp kat die, "ko ni berak batu ke ape?"...nk tau die watpe, die wat bodo je..huhu..sabo je la..mmg xde perasaan lgsg..die selalu kena pukul dgn abg die sndri, abg die slalu mtk duit gaji die..maybe dah terbiase kena maki2 kot, dah tak heran..

panjang pulak ye aku membebel..geram punye pasal...dikesempatan ni aku nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kepada semua kenalan, maafkan segala salah silap aku, kot2 ade yg tersinggung dgn blog aku ni...balik kampung hati-hati ye...yg penting bile jammed ni kena banyak2 SABAR.....;-)





Kelebihan Solat di Awal Waktu



Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam.



WAKTU SUBUH

Pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh.

Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi.

Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki.

Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) - dalam erti kata lain jaga daripada tidur.

Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum.

Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud.

Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.



WAKTU ZOHOR

Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (Isyraq & Dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor.

Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman.

Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan.

Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. 

Orang yang tengah sakit perut ceria tak?



WAKTU ASAR

Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif.

Rahsia warna oren ialah kreativiti.

Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ini jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu).

Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita.




WAKTU MAGHRIB

Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah.

Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam.

Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita.

Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.



WAKTU ISYAK

Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan.

Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak.

Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan.

Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam.

Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta di mana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan.

Doa Orang Yang Berpuasa Makbul

just nak share satu hadis ni untuk renungan di bulan Ramadhan ni...


"Terdapat tiga jenis orang yang doa mereka tidak ditolak; doa daripada orang yang berpuasa sehinggalah dia berbuka puasa; imam (penguasa) yang adil, dan orang yang dizalimi yang kerana doanya itu Allah mengangkatnya melepasi awan dan membuka untuknya pintu-pintu langit dan Allah berfirman: "Daku bersumpah demi kemuliaanKu, sesungguhnya Daku pasti menolongmu walaupun pada suatu masa nanti."


so, berdoalah banyak2...doakanlah supaya kita dimurahkan rezeki, dipanjangkan usia, diberikan kesihatan yang baik...
kepada yang belum dapat2 jodoh lagi tu, banyak2kanlah berdoa di bulan puasa ni, semoga jodoh korang dipercepatkan...aminnn...

kepada yang dah kahwin macam aku, doakanlah jodoh korang berpanjangan sehingga akhir hayat, dikurniakan anak yang sihat dan kebahagiaan dalam rumahtangga...aminnn...





Misteri Lebuhraya Bukit Tagar - Bukit Beruntung

Aku tak tau la ade yang tau ke tak, tapi aku sendiri pon sebenarnya baru tau, kawasan highway plus dari exit  bukit tagar sampai bukit beruntung tu memang selalu berlaku kemalangan..

Beginilah Caranya






(L)
Aku Tak Bisa Menyatakan Perkataan
Kelu Lidah Bila Berdepan Kamu


(P)
Aku Percaya Pada Naluri Hatiku
Yang Nyata Sudah Ada Depan Mata

(L)
Tapi Aku Masih Belum Mengenalmu

(P)
Untuk Menikmati Rasa Sebenar-Benar Cinta

Chorus
(L)
Aku Tahu Di Mana Nak Cari Cintamu
Di Sini Tak Mungkin Mengalah
Dengan Apa Yang Mendatang


(P)
Yang Ku Tahu
Kucuba Terbaik Untukmu
Yang Indah Jadikan Kenangan
Yang Duka Perbetulkan


(L)
Begini Caranya Bagi Diriku

(P)
Caranya Bagi Diriku



Penyanyi : Shaheizy Sam & Yana Samsuddin

Aku Ada, Kau Ada??



korang dah tengok cite ni? cite yang berkonsepkan Komedi & Cinta..ade gak muzikal dalam cite ni..of coz la part muzikal paling best bile Yana dgn Sam nyanyi lagu Beginilah Caranya...so sweet..ala2 cite Korea kan die buat..kalo korang nak tau aku ulang part die nyanyi je, 3 kali...hehe..lagu die best..



cerita die overall ok la..not bad..kelakar jugak..tapi tak boleh lawan filem Ngangkung dengan Bini-biniku Gangster...kire boleh dapat 3 bintang la...dari segi lagu yg lain dalam cite ni, memang tak boleh lawan cerita Magika...hmm,tengok la plak sape yg buat lagu2 dalam Magika tu kan...otai industri muzik...KRU..lagu dalam cite ni biase je, yg paling best die punye OST tu je la..

Pengarah die sape?? Rahila Ali...tak penah dengar kan? aku pon first time dengar...rasenye macam mamak je tengok muke die...

Rahila Ali


cite ni jugak memperkenalkan Wanna Ali dgn Sufian Ali..rase-rasenye dengar name pon dah boleh bayangkan camne rupe dorang kan..dah nama bapak pon same...


Sufian Ali
Wanna Ali


dorang ni kire watak sampingan..yg Sufian ni aku tak perasan sgt, macam tak menonjol je dalam cite ni..tp yg Wanna tu berlakon gediksss..boleh tahan gedik la kan...hehe..




Duit Syiling Masyuk!!

semalam lepas aku nengok cite Aku Ada, Kau Ada??, aku memulakan misi mengira duit dalam tabung..duit dalam tu semua duit syiling je..duit aku dgn husband aku..termasuk yg aku curik dalam poket baju keje die, dalam laci duit syiling dalam kete, yg bersepah2 kat dalam rumah...semua la...hehe..dulu mase aku blom kawin, aku selalu biar dalam beg duit aku takde duit syiling, kalo bayar yg ade sen tu, aku bayar je pakai duit kertas..dapat balance duit syiling kan..hehe...ni gambor2 yg sempat aku tgkp...


yang bersepah2 tu semua duit syiling 10 sen dgn 20 sen..yang dah siap susun tu duit syiling 50 sen...hehe..kene mulekan dgn duit syiling 50 sen kan, baru semangat...

Moh Minum Petang di Rumah PM



sebenarnye konvoi ni bulan lepas..dorang jemput kelab2 kereta untuk konvoi gi umah PM kat putrajaya...PM nye takde pon..aku ikut husband aku la, die join Waja Club...aku rase konvoi ni konvoi paling xbest aku penah join sepanjang husband aku join kelab ni..huhu..tah pape tah..berterabur...bese la, mula2 cakap aktiviti belia..siap dapat RM100 duit minyak, padahal Putrajaya - Seremban takde la jauh mane..then bile kumpul kat stadium Paroi, Seremban, tetibe keluar soalan, "agak-agak kita boleh menang tak tahun ni?"...korang rase sape yg cakap tu? paham2 sendiri la ye..mule2 dah rase cam xbest..tapi dah terjoin, belasah je la tunggu...ni gambor bebudak Waja tunjuk duit RM100 yg dorang dapat...ni kat Stadium Paroi..






ni plak gambar semua yang join konvoi..ni dah sampai kat umah PM...tengah mentedarah (makan) kat belakang tu...lapo dah masing2..hehe..kalo korang nak tau konvoi ni masuk suratkhabar dan yang aku rase cam poyo nye tajuk die tu..lebih kurang camni, "20,000 belia sokong PM"...bukan salah tajuk tu, tapi yg dtg tu sume btol2 sbb sokong PM ke sbb duit je? agaknye sbb tu la jgk ramai yg join "Bersih" tu kan...mesti ade yg xtau pape, tetibe dah terjoin...wallahua'lam..







Cantiknya Fazurina Bertudung

sukenye tengok Fazurina ni dah bertudung...die ni salah satu pelakon favourite aku..suke tengok die berlakon & die ni cantik, body die pon cantik...tak macam setengah artis tu kurus kering je kan...die berlakon mmg best, especially dalam cite Dunia Anita tu...hehe..i like..ni wajah die bertudung..ala-ala minah Arab gitu..






"PETALING JAYA: Pelakon yang pernah popular menerusi siri Dunia Anita dan Trilogi Cinta, iaitu Fazurina mengambil keputusan untuk mengenakan hijab selepas menyambut ulang tahunnya yang ke 30, pada 9 Jun lalu.
Fazurina berkata, keputusan itu tidak dipaksa oleh sesiapa sebaliknya ia datang ikhlas daripada hatinya sendiri dan telah lama berniat untuk berbuat demikian.
"Saya tiada apa-apa alasan kenapa saya mengambil keputusan untuk bertudung tetapi ia datang daripada hati saya sendiri selepas menyambut hari lahir yang ke 30 pada 9 Jun lalu.
"Insya-Allah, imej ini akan kekal selamanya kerana ia adalah satu perkara yang dituntut oleh agama," ujarnya kepada mStar Online ketika dihubungi di sini pada Selasa." - mStar Online

Kelebihan Wanita


Kelebihan Wanita
1. Doa wanita lebih makbul daripada lelaki kerana
sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya
kepada Rasulullah S.A.W. akan hal tersebut, jawab baginda: “Ibu
lebih penyayang daripada bapak dan doa orang yang penyayang tidak
akan sia-sia.”
2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada
70 orang lelaki yang soleh.
3. Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya,
derajatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah
S.W.T. dan orang yang takutkan Allah S.W.T. akan diharamkan api
neraka ke atas tubuhnya.
4. Barang siapa yang membawa hadiah (barang makanan
dari pasar ke rumah)lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya
seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada
anak lelaki. Maka barang siapa yang menyukakan anak perempuan seolah-
olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail A.S.
5. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku
(Rasulullah S.A.W.) di dalam syurga.
6. Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara
perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan,
lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik
mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya
adalah syurga.
7. Daripada Aisyah r.a. “Barang siapa yang diuji dengan se Suatu
daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada
mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api
neraka.
8. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.
9. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibu bapamu, maka jawablah
panggilan ibumu dahulu.
10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-
pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana
pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.
11. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung
di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya
beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya dan
direkannya (serta menjaga sembahyang dan puasanya).
12. Aisyah r.a. berkata “Aku bertanya kepada Rasulullah S.A.W.,
siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab
baginda, “Suaminya.” “Siapa pula berhak terhadap lelaki?” Jawab
Rasulullah S.A.W. “Ibunya.”
13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadan,
memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari
pintu syurga mana sahaja yang dia kehendaki.
14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka
Allah S.W.T. memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada
suaminya (10,000 tahun).
15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka
beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah S.W.T. mencatatkan
baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya
1,000 kejahatan.
16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka
Allah S.W.T. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada
jalan Allah S.W.T.
17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia
daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.
18. Apabila telah lahir (anak) lalu disusui, maka bagi ibu itu
setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.
19. Apabila semalaman (ibu) tidak tidur dan memelihara anaknya yang
sakit, maka Allah S.W.T. memberinya pahala seperti memerdekakan 70
orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah S.W.T.
20. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.



21. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk dari pada 1,000
lelaki yang jahat.
22. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada
80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.
23. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya
(susu badan)akan dapat satu pahala dari pada tiap-tiap titik susu
yang diberikannya.
24. Wanita yang melayani dengan baik suami yang pulang ke rumah di
dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.
25. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang
melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan
penuh rahmat.
26. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan
Allah dan kemudian menjaga adab rumah tangganya akan masuk syurga
500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000
malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam
syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat
daripada yakut.
27. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga
anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya
dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala
ibadat.
28. Wanita yang memerah susu binatang dengan “bismillah” akan
didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.
29. Wanita yang menguli tepung gandum dengan “bismillah”, Allah akan
berkatkan rezekinya.
30. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala
seperti meyapu lantai di baitullah.
31. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.
32. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.
33. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan
puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan
satu pahala haji.
34. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia
akan dianggap sebagai mati syahid.
35. Jika wanita melayani suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12
tahun solat.
36. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempo(2½ thn), maka
malaikat-malaikat dilangit akan khabarkan berita bahwa syurga wajib
baginya.
37. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis,
Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.
38. Jika wanita memicit/mijat suami tanpa disuruh akan mendapat
pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh
akan mendapat pahala 7 tola perak.
39. Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan
memasuki syurga.
40. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat
pahala 80 tahun ibadat
.